Miljölajv i Estland & Ryssland

Under våren 2020 arbetar LajvVerkstaden tillsammans med estniska och ryska samarbetspartners för att göra lajv om miljö. Projekttiteln kan översättas till ”Skapa möjligheten att använda lajv i området kring Peipsi sjön som utbildningsmetod för att öka miljömedvetenheten”. Ni kan läsa mer om projektet på engelska här.

Idéen för projektet är att skapa ett nätverk och kunskapsutbyte mellan Sverige, Estland och Ryssland. Tillsammans kommer vi under våren besöka varandras verksamheter samt skapa ett lajv på temat miljö.

I Januari reste våra lajvpedagoger Lisa Nordemo och Sofia Olsson till Estlands vackra stad Tartu och deras naturhus ”Tartu Loodusmaja”. Där höll de i workshops om bland annat:

  • Vad är pedagogiska lajv?
  • Hur arbetar vi med pedagogiska lajv i Sverige?
  • Hur gör du ett pedagogiskt lajv?
  • Vikten av efterarbete efter lajv.

Vi fick också lära oss om hur estniska skolor och organisationer arbetar med lajv. Bland annat en skola där förskoleklass får lajva möss för att orientera sig i deras nya skollokaler.

Samarbetet kommer att fortsätta med att LajvVerkstaden vägleder lajvskapandet och strax innan valborg kommer våra estniska samarbetspartners hit till Västerås för att lära sig mer om vår verksamhet.

Vi ser fram emot att fortsätta utvecklas och förändra världen tillsammans!